Zelfstandig werkend kok | niveau 3
Je hebt een grote passie voor koken
Je staat het liefste de gehele dag in de keuken. Je experimenteert graag met nieuwe ingrediënten en gerechten, werkt met veel liefde in een team en wil het de gast heel graag naar het zin maken. Zo laat je ze een echte culinaire topavond beleven.
Hoe ziet je opleiding eruit?
Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van workshops en inspiratiesessies. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector.
Vanaf module twee heb je per week twee praktijkdagen, twee leerdagen en een dag zelfstudie. De praktijkleerdagen worden geroosterd in overleg met jou en het bedrijf.
Praktijkdagen
Tijdens de praktijkdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je ondertussen alle fijne kneepjes van het vak leert op de werkvloer. De praktijkleerdagen kunnen ook in overleg met jou in het weekend ingepland worden.
Vakken
Als zelfstandig werkend kok kun je zelfstandig gerechten bereiden en kom je in veel verschillende horecabedrijven. Je leert daarom de echte keukentechnieken kennen, je maakt kennis met de warenkennis en management. Ook brengen je alles in de praktijk en weet je hoe je operationeel het best kunt werken.
Beroepsgerichte vakken
Binnen Gastvrij Fryslan worden de beroepsgerichte vakken zoveel mogelijk geïntegreerd in de praktijk. Je wordt voorbereid op deze praktijk door de vakdocent én de praktijkopleider. Samen leren zij je over:
- Keukentechniek: maak kennis met verschillende snij- en bereidingstechnieken.
- Warenkennis en hygiëne: weet hoe je met de producten om moet gaan, hoe lang ze houdbaar zijn en waar je ze het best voor kunt gebruiken, en leer hoe je jouw werkplek zo hygiënisch mogelijk kunt houden.
- Management: hoe begeleidt je lerende collega’s, hoe voer je functionerings- en beoordelingsgesprekken, hoe je leiding geeft.
- Keukentheorie: leer hoe je winstmarges kunt berekenen en hoe je slim gerechten kunt maken die meer opleveren.
- Vakleer operationeel: bedenken en maken van verrassende menu’s en het ontwikkelen van nieuwe recepten en garnituren.
Keuzevakken
Je kiest tijdens je opleiding nog een aantal keuzedelen. Je coach helpt je met kiezen uit het brede aanbod. Het niveau van je opleiding bepaalt hoeveel tijd je moet besteden aan keuzedelen. Het resultaat telt mee voor je diploma. Je ziet bij de opleiding van je keuze welke vakken je gaat volgen en vaak ook uit welke keuzedelen je kunt kiezen.
Algemene vakken
De algemene vakken worden zoveel mogelijk verbonden aan de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld on-the-job een Engelstalige gast inchecken in de praktijk, leer tijdens je frontoffice-werkzaamheden hoe je professioneel mailcontact onderhoudt en hoe je offertes maakt.
- Nederlands
- Rekenen
- Engels
- Duits
- Burgerschap & loopbaan
- Persoonlijke ontwikkeling
Wat kan ik ermee worden?
Je kan komen te werken in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra.
Je kijkt uit het raam van de keuken het restaurant in en je ziet dat iedere gast blij en gelukkig is, ondertussen genieten ze van de gerechten die jij met je team hebt gemaakt. Er is geen beter gevoel dan dit voor een chef, en jij bent er één.
Kosten
We hebben alle kosten van de opleiding voor je verzameld, zo weet je waar je aan toe bent. Lesgeld ‘23/’24 De overheid betaalt een deel van je opleiding. Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent én op 1 oktober staat ingeschreven, moet je ook een deel zelf betalen. Hoeveel verschilt per opleiding.
BOL (alle niveaus): €1.239,- euro
Overige kosten
Je krijgt een lijst met alle boeken en spullen die je nodig hebt. Je mag zelf weten waar je ze koopt, als je er maar voor zorgt dat je ze op tijd hebt. Ook krijg je te maken met cursussen, excursies en/of reizen. Deze activiteiten zijn vrijwillig, je mag dus zelf weten of je hieraan mee wilt doen.
Wat kan ik ermee worden?
Je kan komen te werken in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra.
Je kijkt uit het raam van de keuken het restaurant in en je ziet dat iedere gast blij en gelukkig is, ondertussen genieten ze van de gerechten die jij met je team hebt gemaakt. Er is geen beter gevoel dan dit voor een chef, en jij bent er één.
Dit is waarom je voor deze opleiding kiest
Praktijkervaring vanaf dag één
Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen
Inspirerende leeromgeving
Ook voor de sector is dit goed. Onze studenten zijn fantastische ambassadeurs voor het vak en de aangesloten bedrijven werken aan goed werkgeverschap. Dat helpt op termijn bij het oplossen van het personeelstekort. Wij zijn ontzettend trots op en blij met deze manier van opleiden!
Stan Kampen – Werkbegeleider WTC WestCord Hotel Leeuwarden