Kok | niv.2

Voor de gepassioneerde keukenprinsen/prinsessen onder ons

Blancheren, canneleren, dresseren, fonceren, garneren. Allemaal woorden waar je straks mee te maken gaat krijgen als je als gepassioneerde kok aan de slag gaat. Je werkt in een team en maakt de mooiste gerechten met elkaar. Je bent pas tevreden als je gast dat ook is. 

Je vindt het niet erg om hard te werken, lang te staan en in de weekenden aan de slag te gaan. Je houdt van hygiënisch werken en kan meerdere pannen tegelijk op het vuur houden. En het belangrijkste, je hebt een grote liefde voor koken. Welkom tot het koks-leven.

    

Hoe ziet je opleiding eruit?

Deze opleiding volg je bij Firda. Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van workshops en inspiratiesessies. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector.  

Vanaf module twee heb je per week twee praktijkdagen, twee leerdagen en een dag zelfstudie.  De praktijkleerdagen worden geroosterd in overleg met jou en het bedrijf. 

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je ondertussen alle fijne kneepjes van het vak leert op de werkvloer.  De praktijkleerdagen kunnen ook in overleg met jou in het weekend ingepland worden.  

Vakken

Als kok kun je gerechten bereiden en kom je in veel verschillende horecabedrijven. Je leert daarom de echte keukentechnieken kennen, je maakt kennis met de warenkennis en management. Ook breng je alles in de praktijk en weet je hoe je operationeel het best kunt werken.   

Beroepsgerichte vakken

Binnen Gastvrij Fryslan worden de beroepsgerichte vakken zoveel mogelijk geïntegreerd in de praktijk. Je wordt voorbereid op deze praktijk door de vakdocent én de praktijkopleider. Samen leren zij je over:   

  • Keukentechniek: maak kennis met verschillende snij- en bereidingstechnieken.   
  • Warenkennis en hygiëne: weet hoe je met de producten om moet gaan, hoe lang ze houdbaar zijn en waar je ze het best voor kunt gebruiken, en leer hoe je jouw werkplek zo hygiënisch mogelijk kunt houden.  
  • Management: hoe begeleidt je lerende collega’s, hoe voer je functionerings- en beoordelingsgesprekken, hoe je leiding geeft.   
  • Keukentheorie: leer hoe je winstmarges kunt berekenen en hoe je slim gerechten kunt maken die meer opleveren.  
  • Vakleer operationeel: bedenken en maken van verrassende menu’s en het ontwikkelen van nieuwe recepten en garnituren.  

Keuzevakken

Je kiest tijdens je opleiding nog een aantal keuzedelen. Je coach helpt je met kiezen uit het brede aanbod. Het niveau van je opleiding bepaalt hoeveel tijd je moet besteden aan keuzedelen. Het resultaat telt mee voor je diploma. Je ziet bij de opleiding van je keuze welke vakken je gaat volgen en vaak ook uit welke keuzedelen je kunt kiezen.     

Algemene vakken

De algemene vakken worden zoveel mogelijk verbonden aan de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld on-the-job een Engelstalige gast inchecken in de praktijk, leer tijdens je frontoffice-werkzaamheden hoe je professioneel mailcontact onderhoudt en hoe je offertes maakt.  

  • Nederlands   
  • Rekenen   
  • Engels   
  • Duits   
  • Burgerschap & loopbaan   
  • Persoonlijke ontwikkeling  

Kosten

We hebben alle kosten van de opleiding voor je verzameld, zo weet je waar je aan toe bent. Lesgeld ‘23/’24 De overheid betaalt een deel van je opleiding. Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent én op 1 oktober staat ingeschreven, moet je ook een deel zelf betalen. Hoeveel verschilt per opleiding.   

BOL (alle niveaus): €1.239,- euro   

Overige kosten

Je krijgt een lijst met alle boeken en spullen die je nodig hebt. Je mag zelf weten waar je ze koopt, als je er maar voor zorgt dat je ze op tijd hebt. Ook krijg je te maken met cursussen, excursies en/of reizen. Deze activiteiten zijn vrijwillig, je mag dus zelf weten of je hieraan mee wilt doen.  

Zelfstandig werkend kok

Wat kan ik ermee worden?

Als kok ben je de motor van de keuken. Je leert daarom de echte keukentechnieken kennen, je maakt kennis met de warenkennis. Ook breng je alles in de praktijk en weet je hoe je operationeel het best kunt werken. 

Je kan komen te werken in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra.  

Aanmelden

Dit is waarom je voor deze opleiding kiest

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

Direct je opleiding
volgen bij
onze hubs

Bekijk alle hubs

Agenda

Onze agenda